Café Skärets historik

Café Skäret slog upp sina portar den 18 juli 1993. Isboden på Skärbacken hade fått en ny funktion.

Som framgår av Hamnföreningens historik så påbörjades en renovering av isboden – som föreningen hade köpt av Gävlefisk – redan 1987 och som pågick under några år.  Vad Isboden skulle användas till efter allt renoveringsarbete kanske var mindre klart; sannolikt var väl den främsta tanken att skapa en egen ”klubblokal” för Hamnföreningen. Men kanske inte ett café…

Den som såg potentialen i den lokal som så mödosamt hade vuxit fram i byggdammet var Agneta Bogg. Hon såg Isboden från fönstret i sitt sommarhus. Från sin utkikspunkt kunde hon också se alla de bilar (och båtar…) som kom och vände och åkte vidare utan att bli ”omhändertagna”. En idé växte fram… Hon nämnde sin tanke för Greta Wedin som tyckte det var lysande. Snabbt involverades Ulla Ström och Lilian Henriksson i planerna som båda också blev entusiastiska. Hamnföreningen informerades och gav grönt ljus.

Så drog de igång… Ur egen ficka anskaffade de porslin, kaffebryggare och annan nödvändig utrustning. Inte utan betydelse var att Gösta Wedins ICA affär i byn var som ett mindre varuhus… Smör, mjöl, ägg etc. köptes in och bakningen påbörjades. Rader av hembakt bröd kunde erbjudas på öppningskvällen den 18 juli. Ryktet spred sig och snart var det full ruljangs i caféet. Succén var ett faktum. Gardinerna drogs för att stänga ute den flödande sommarsolen. De bakade och bakade… Efter ett par säsonger måste fler personer (dvs. kvinnor…) involveras. Det blev för tungt att dra runt hela verksamheten på bara 4 personer. Grundarna blev offer för sin egen succé…

Det må nämnas att under 2012 var ca 70 personer engagerade på ett eller annat sätt i caféet – att stå bakom disken, att hjälpa till att baka och städa. Caféet drivs numera med hjälp av en caféansvarig och veckovisa cafévärdar som har ansvar att ”rekrytera” nödvändig personal.

Caféet är i dag en ekonomisk ryggrad för Norrfjärdens hamnförening som har ett ansvar att underhålla hamn- och vattenområdet och se till att bryggor och båtplatser håller nödvändig standard.

Det är – mellan tummen och pekfingret – 80 % kvinnor som driver caféverksamheten. Utan denna kvinnokraft skulle föreningen ekonomisk rörelsefrihet vara oändligt mycket mindre, vilket i sin tur skulle innebära att vi skulle vara hänvisade till kommunala bidrag.

Den insats som de fyra grundarna gjorde för 20 år sedan kan inte överskattas.

 

Det här inlägget postades i CAFÉ SKÄRETS HISTORIK. Bokmärk permalänken.